Om några dagar inleds förberedelser för bärgningen av det grundstötta kryssningsfartyget Costa Concordia i Italien. Hela arbetet väntas ta minst år.
Det 290 meter långa fartyget gick på grund och kantrade utanför ön Giglio i Italien i januari. Minst 30 personer dog och två saknas ännu. Fartygets kapten Francesco Schettino är brottsmisstänkt.
Bärgning av färjan
Uppdraget att bärga färjan har gått till det amerikanska bolaget Titan Salvage och italienska Micoperi. De beräknar att bärgningen tar nästan ett år och kostar över 300 miljoner dollar, motsvarande nästan 2,2 miljarder kronor.
Största bärningen någonsin
Förberedelser ska dras i gång de närmaste dagarna. Sedan tidigare har 2.300 ton drivmedel avlägsnats för att avvärja oljeutsläpp.”Det här är det största bärgningsförsöket någonsin, men vi anser att det är helt möjligt”, sade Titan-chefen Richard Habib på en presskonferens i fredags. Planen är att bygga en undervattenssockel, där två lyftkranar förankras, och fästa stora vattentankar vid kryssningsfartygets sida. Med hjälp av tankarna ska lyftkranarna få fartyget upprätt.Därefter placeras tankar även på skrovets andra sida. Behållarna töms på vatten och fylls med luft för att få fartyget flott. Det uppskattas ske i februari nästa år.Fartyget ska bogseras till italiensk hamn och skrotas. Hamnen blir möjligen den i Livorno, av arbetsmarknadsskäl.Vid Giglio väntar sedan sanering och andra insatser för den marina miljön.